Botswana in Corona tijd

Ook Botswana kampt natuurlijk met de problemen rond het Corona-virus. Direct na de lockdown van Zuid-Afrika nam ook Botswana strenge maatregelen. Behalve de negatieve impact op het sociale en economische leven, had het verbod op de verkoop op alcohol een onverwacht positief effect. Botswana is relatief dun bevolkt, maar in de dorpen wonen mensen wel in kleine hutjes dicht op elkaar. Ook is het lastig je handen schoon te houden als je geen water hebt en zeep of gel niet verkrijgbaar of veel te duur zijn. In het werkgebied van Pabalelo valt de gemeenschappelijke dorpskraan regelmatig stil. De oorzaak is vermoedelijk dat er op andere plekken teveel water wordt gebruikt (o.a. de diamantmijnen, het toerisme, grote veehouders). Ook kampt het Water-department van de overheid voortdurend met technische problemen.

De staf van Pabalelo kon dus 2 maanden weinig doen vanwege de lockdown. Uit zichzelf leverden ze onmiddellijk hun vakantiedagen in.

Sinds medio mei zijn de Corona-maatregelen iets versoepeld en mag er in Noord-Botswana weer beperkt gereisd worden. De staf is erg blij weer aan de slag te kunnen en werd in de dorpen met applaus verwelkomd.